Tatal nostru

Tatal nostru
Care esti in ceruri
Sfinteasca-se numele Tau
Vie imparatia Ta
Faca-se voia Ta
Precum in cer asa si pre Pamant
Painea noastra cea de toate zilele
Da-ne-o noua astazi
Si ne iarta noua gresalele noastre
Precum si noi iertam gresitilor nostri
Si nu ne duce pre noi in ispita
Ci ne izbaveste de cel rau
Ca a Ta este imparatia
Puterea si Slava
In numele Tatalui
Al Fiului
Al Sfantului Duh
Amin.

CREZUL

Cred intr-unul Dumnezeu Tatal atotstiitorul, facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si al nevazutelor. Si intr-unul Domn Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu, unul nascut, care din Tatal s-a nascut inainte de toti vecii; lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut; cel de o fiinta cu Tatal prin care toate s-au facut;Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire s-a pogorat din cer si s-a intrupat din Duhul Sfant si din Maria Fecioara si s-a facut om; Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, a patimit si s-a ingropat;Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;Si S-a suit in ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.Si iarasi va sa vina cu marire sa judece viii si mortii, a carui imparatie nu va avea sfarsit.Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, care din Tatal purcede; cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si marit, carele a grait prin prooroci.Si intr-una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica.Marturisesc un botez pentru iertarea pacatelor.Astept invierea mortilor.Si viata veacului ce va sa vie. Amin.

RUGACIUNILE INCEPATOARE

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie ! Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si Dadatorule de viata, vinosi Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de 3 ori). Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Prea Sfanta Treime, miluieste-ne pe noi; Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau. Doamne miluieste (de 3 ori). Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vie imparatia Ta, faca-se voia Ta precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau . Amin!

RUGACIUNI DE DIMINEATA

Sculandu-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cantare ingereasca strigam Tie, Puternice: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeule; pentru rugaciunile ingerilor Tai, miluieste-ne pe noi. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Din pat si din somn m'ai ridicat, Doamne, mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le dechide, ca sa Te laud pe Tine, Sfanta Treime; Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeule; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi. Ci cu frica sa strigam in miezul noptii: Sfant, Sfant, Sfant esti , Dumnezeule; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Doamne miluieste (de 12 ori). Din somn sculandu-ma, multumescu-Ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga-rabdarea Ta, nu Te-ai maniat pe mine, lenesul si pacatosul, nici nu m'ai pierdut pentru faradelegile mele, ci ai facut iubire de oameni dupa obicei; si intru deznadajduire zacand eu, ma-i ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant intru marturisirea inimii si sa laud preasfant numele Tau: al Tatalui si al Fiului al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!


RUGACIUNI LA VREMEA MESEI

La amiaza, inainte de ate aseza la masa, fa-ti semnul sfintei cruci si spune: Tatal nostru...

Dupa masa de la amiaza, rosteste-ti rugaciunea: Multumim Tie, Hristoase, Doamnezeul nostru, ca ne-ai saturat pe noi de bunatatile Tale cele pamantesti. Nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta imparatie, ci, precum in mijlocul ucenicilor Tai ai venit, Mantuitorule, pace dandu-le lor, asa vino si la noi si ne mantuieste. In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Seara inainte de a te aseza la masa: Manca-vor saracii si se vor satura si vor lauda pe Domnul iar cei ce-l cauta pe Dansul vii vor fi inimile lor in veacul veacului. In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Dupa masa de seara, rosteste-ti rugaciunea: Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne intru fapturile Tale. Dat-ai veselie in inima mea din rodul graului, al vinului si al untului de lemn, ce s'au inmultit. Cu pace ma voi culca si voi dormi, ca Tu, Doamne, indeosebi, intru nadejde m'ai asezat. In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.


RUGACIUNE DE SEARA

Dumnezeule cel vesnic si Imparat a toata faptura, Cel ce m'ai invrednicit a ajunge in acest ceas, iarta-mi pacatele ce am facut in aceasta zi, cu lucrul, cu cuvantul si cu gandul si curateste, Doamne, smeritul meu suflet de toata intinaciunea trupului si a sufletului. Si-mi da, Doamne, in aceasta noapte, a trece somnul in pace, ca sculandu-ma din ticalosul meu asternut bine sa plac preasfantului Tau nume in toate zilele vieti mele si sa biruiesc pe vrajmasii cei ce se lupta cu mine, pe cei trupesti si pe cei fara de trup. Si ma izbaveste, Doamne, de gandurile cele desarte, care ma intineaza si de poftele cele rele.Ca a Ta este imparatia, puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin! Doamne , Dumnezeul nostru, orice am gresit in aceasta zi cu cuvantul , cu lucrul si cu gandul, ca un bun iubitor de oameni, iarta-mi. Somnul cu pace daruieste-mi. Pe ingerul Tau cel aparator il trimite sa ma acopere si sa ma pazeasca de tot raul. Ca Tu esti pazitorul sufletelor si al trupurilor noastre si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin! Ingerul lui Hristos, pazitorul meu cel sfant si acoperitorul sufletuluisi al trupului meu, iarta-mi toate cate am gresit in ziua de azi si de toata viclenia vrajmasului meu cel potrivnicm izbaveste; ca sa nu manii cu nici un pacat pe Dumnezeul meu si te roaga pentru mine pacatosul si nevrednicul rob,ca sa ma arati vrednic bunatatii si milei Prea Sfintei Treimi si Maicii Domnului meu Iisus Hristos si tuturor sfintilor.Amin!


PSALMUL 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Caci faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie, Unuia, am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu. Caci iata intru faradelegi m'am zamislit si in pacate m'a nascut maica mea. Iata adevarul ai iubit, cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se vor oasele cele smerite. Intoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei faradelege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit, inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot, atunci vor pune pe altarul Tau vitei. Amin!


RUGACIUNE CAND INTRI IN BISERICA

Cand intri in sfanta biserica si, alungand toate grijile desarte, cu mare evlavie rosteste aceasta rugaciune: Veselitu-m'am de cei ce mi-au zis: In casa Domnului voi merge . Iar eu intru multimea indurarilor Tale, Doamne voi intra in casa Ta; inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta Doamne , povatuieste-ma cu dreptatea Ta , pentru vrajmasii mei indrepteaza inaintea Ta calea mea , ca fara alunecare sa preaslavesc o Dumnezeire: pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh , acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!


RUGACIUNE LA ICOANA MANTUITORULUI

Preacuratului Tau chip ne inchinam , Bunule, cerand iertaregresealelor noastre , Hristoase Dumnezeule, ca de buna voie ai primit a Te sui cu trupul pe cruce ca sa scapi din robia vrajmasului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu multumita strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorului nostru , Care ai venit sa mantuiesti lumea. Amin!


RUGACIUNEA LA ICOANA MAICII DOMNULUI

Nascatoare de Dumnezeu , ceea ce esti izvorul milei, invredniceste-ne si pe noi milostivirii tale. Cauta spre robul tau cel pacatos . Arata-ti puterea ta, ca totdeauna. Caci nadajduind intru tine iti strigam, cum oarecand ti-a strigat Gavriil, mai-marele voievod al celor fara de trup: Fecioara bucura-te!


RUGACIUNEA PARINTILOR PENTRU FIII LOR

Doamne, Dumnezeul nostru, Cela ce cu intelepciunea Ta ai zidit pe om si ai suflat in fata lui suflare de viata si, binecuvantandu-l, ai zis:"Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul," iar in Cana Galileii, prin Unul Nascut Fiul Tau, ai binecuvantat nunta si , nasterea de fii, cu multa umilinta rog marea Ta bunatate, ca neincetat sa reversi harul Tau si sa Te milostivesti asupra copiilor mei, pe care Tu ai binevoit sa mi-i daruiesti. Umple-i pe ei de intelepciune si pricepere. Indreapta pasii lor pe caile omeniei, ale dreptatii, ale dragostei de oameni si ale buneicuviinte. Ajuta-mi a cultiva in ei bunatatea si a-i face folositori lor si obstei in mijlocul careia traiesc. Da-le lor comorile ceresti ale virtutii, care nu pier niciodata. Nu cer pentru ei, Doamne, bogatii pamantesti, ci Te rog daruieste-le trup sanatos si iubitor de osteneala, precum si suflet luminat si ravnitor spre tot binele, ca sa ajunga fii buni ai Sfintei noastre Biserici si vrednici cetateni ai tarii, ca de-a pururi sa se binecuvinteze numele Tau. Amin!RUGACIUNEA SOTILOR UNUL PENTRU ALTUL

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce ne-ai invatat ca totdeauna sa ne rugam unul pentru altul, caci asa vom implini legea Ta si ne vom arata vrednici de mila Ta , cauta cu indurare si pazeste pe sotul meu (sotia mea), pe care mi l-ai daruit (mi-ai daruit-o) si a petrece impreuna pana la moarte. Daruieste-i sanatate si deplina intelepciune, sa-si poata implini datoririle sale dupa voia si poruncile Tale. Fereste-l (-o) de ispitele pe care n'ar fi in stare sa le poarte. Intareste-l (-o) de ispitele pe care n'ar fi in stare sa le poarte. Intareste-l (-o) in dreapta credinta si in dragoste desavarsita, ca sa lucram impreuna faptele bune si sa tocmim viata noastra dupa sfintele Tale asezari si porunci. Ca a Ta este stapanirea si puterea in veci. Amin!


RUGACIUNE PENTRU FRATI SI SURORI

Doamne, Tie ma rog, tine pe fratii mei (ori fratele meu) si surorile mele (ori sora mea) daruieste-le lor sanatate, viata lunga si darul Tau cel sfant, ca sa umble in cararile Tale si sa faca cele ce sunt dupa voia Ta cea sfanta. Daruieste-ne, Doamne, de acum pana la sfarsitul vietii sa ne iubim si sa ne cinstim unii pe altii. Caci, dupa cuvantul Tau, ce este mai bun si mai frumos decat a fii fratii impreuna? Asa, Doamne, asculta rugaciunea noastra si milostiv fii noua. Ca bun si iubitor de oameni esti si Tie marire inaltam: Tatalui si Fiului, si Sfantului Duh, acum si pururea, si in vecii vecilor. Amin!RUGACIUNE LA PLECAREA INTR-O CALATORIE

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce esti calea, adevarul si viata si ai calatorit impreuna cu sluga Ta Iosif impreuna si cu cei doi ucenici, care au mers la Emaus, Insuti Stapane, calatoreste si cu mine robul Tau, binecuvantand calatoria mea. Trimite si mie inger pazitor ca lui Tobie, ca sa-mi fie povatuitor si pazitor si sa ma fereasca nevatamat de toata reaua intamplare. Si astfel cu pace, sanatate si buna sporire sa ma intorc intru ale mele si toata viata mea sa proslavesc prea cinstit si de mare cuviinta numele Tau, in veci. Amin.RUGACIUNE LA CAZ DE BOALA

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primeste smerita mea rugaciune pentru iertarea pacatelor mele si ca un indurat , cu dreapta Ta ce aatotputernica stinge-mi focul ce m'a cuprins , inceteaza-mi boala si cu milostivirea Ta ridica-ma din patul durerilor , pentru slava numelui Tau. Ca Tu esti doctorul sufletelor si al trupurilor nostre si Tie slava inaltam , acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.RUGACIUNE LA NECAZURI SI SUPARARI

Doamne, viforul necazurilor se ridica asupra mea si intristarile chinuitoare ma ingrozesc , dar intru Tine este toata nadejdea mea . u cunosti toat apricina raului ce ma bantuie. La Tine perii capului meu sunt numarati . La Tine, deci, scap si pe Tine Te rog sa departezi d ela mine orice rau pierzator de suflet si sa-mi ajuti a birui toate ispitele ca ma invaluie. Tu esti intarirea, scaparea si izvorul meu, Hristoase, Dumnezeule, si Tie marire inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Amin.RUGACIUNE DE MULTUMIRE PENTRU BINEFACERILE PRIMITE DE LA DUMNEZEU

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toata milostivirea si indurarea , Care ai nemasurata mila, nespusa si neajunsa iubire de oameni, cazand acum catre a ta slava,cu frica si cu cutremur, aduc Tie multumire pentru binefacerile de care m-ai invrednicit pe mine nevrednicul robul Tau. Te slavesc , Te laud si Te cant ca pe un Domn, Stapin si Facator de bine . Si iarasi cazand inaintea Ta , iti multumesc si cu smerenie ma rog nemasuratei si negraitei Tale milostiviri , ca si de acum inainte sa'mi daruiesti faceri de bine, ca sa sporesc in dragostea de Tine si de aproapele meu. Izbaveste-ma de tot raul si necazul. Daruieste-mi liniste.Si ma invredniceste ca in toate zilele vietii mele totdeauna multumire sa'Ti aduc si sa graiesc si sa cant vele preabune Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.